Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PixabayРусия стартира мащабна миграционна амнистия и планира да

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PixabayРусия стартира мащабна миграционна амнистия и планира да
Коментари Харесай

Русия отваря граници за стотици хиляди мигранти

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pixabay

Русия започва огромна " миграционна прошка " и възнамерява да разреши на стотици хиляди поданици на централноазиатските страни да влязат, с цел да запълнят дефицита на евтина работна ръка и да имат време да приберат реколтата до зимата, написа finanz.ru.

158 хиляди жители на Узбекистан, на които е неразрешено да влизат на територията на Руската федерация, са получили „ прошка “ и ще могат да дойдат на работа.
Според посолството на Узбекистан в Москва такова съглашение е реализирано по време на среща сред заместител -вътрешния министър Александър Горовой и съветника на премиера Мехридин Хаиридинов.
Приблизително същия брой мигранти ще получат прошка в Таджикистан, съобщи ръководителят на Руската федерация на мигрантите Вадим Коженов.
Общо към 300 хиляди души, направили закононарушения, ще могат да се върнат в Русия.

Узбеки и таджики са доста нужни на съветските аграрни производители, които нямат време да прибират картофи, изоставайки предходната година с 14%.
С проекта на Министерството на земеделието от 7,5 милиона тона на 22 септември в страната са изкопани 2,924 милиона тона, а цените на картофите в магазините надвишават миналогодишните с 65%. По-силно, съгласно Росстат, единствено зелето е поскъпнало-с 83% на годишна база.
Идеята за връщане на служащи от Централна Азия се лобира интензивно от картофения съюз - асоциация на производители и преработватели, които съставляват 25% и 80% от пазара.

„ Узбекистан и Таджикистан са доста заинтригувани да дават хора, които да работят в нашите области “, споделя Татяна Губина, началник на личния състав на организацията. Според нея синдикатът договаря с Асоциацията за правно подкрепяне на трудовите мигранти, които заседнаха до неотдавна.
Без привличането на мигранти за прибиране на реколтата би било допустимо да се привлекат безработни руснаци, само че въпросът дали ще има задоволително искащи. „ Да, това е тежка работа. Но ние сме подготвени да осигурим освен заплата, само че и храна, квартира, медицински грижи “, сподели Губина. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР